Ontwikkeling ‘Fire Balls’ in nieuwe fase

Nieuws van het LEC BrandweerBRZO, december 2021

Ingenieursbureau Antea Group werkt al enige tijd aan een mogelijke ‘droge oplossing’ voor de beheersing van tankputbranden. Het bedrijf onderzoekt samen met onder andere H2K of zogenoemde ‘FireBalls’ uitdamping van brandbare vloeistof kunnen tegengaan en een plasbrand in een tankput kunnen dempen. Recent is het onderzoek de volgende fase ingegaan, met het testen van een nieuw model van de FireBall.

Eerder dit jaar testte Antea Group al een variant van een branddempende ‘shade ball’ op een kleinschalige vloeistofbrand. Die testen maakten duidelijk dat de vlamhoogte van een plasbrand door beperking van uitdamping aanzienlijk verminderde. Een grootschaliger praktijktest leverde volgens projectmanager René Sloof toch nog aandachtspunten op. “Nadat de beschermende kunststoflaag rond de keramische ballen was weggebrand, begon het onbrandbare poreuze kernmateriaal van de ballen aan het oppervlak te fungeren als transportmedium, waardoor teveel van de brandende testvloeistof hexaan alsnog kon uitdampen naar de lucht. Daarop zijn we terug gegaan naar de tekentafel en hebben we een nieuw type bal ontworpen, voorzien van een beschermende coating, ook wel bekend als ‘waterglas’. Die laag moet voorkomen dat vloeistof door het poreuze materiaal van de bal wordt getransporteerd.”

FireBalls

De nieuwe FireBall is na de vakantie aan een eerste serie testen met en zonder vuur onderworpen, waaruit blijkt dat de bal met vloeistofdichte coatingzijn drijfvermogen behoudt. De volgende fase is dat in de periode tot eind oktober, begin november kleinschalige praktijktests worden gedaan om het dempend effect van de ballen op uitdampende brandende vloeistof te beproeven. Daarna zullen volgens René Sloof nog enkele grotere tests op een brandhaard van één vierkante meter worden uitgevoerd. De testen vinden plaats bij H2K in Dordrecht.

Sloof: “We werken bij de ontwikkeling van de FireBalls nauw samen met fabrikanten en potentiële klanten uit de industrie. Als we in staat zijn een FireBall te produceren die effectief uitdamping van brandbare vloeistoffen tegengaat, kan het een aantrekkelijke oplossing zijn voor chemiebedrijven en tankopslagterminals om tankputbranden beheersbaar te maken, waardoor bij de uiteindelijke blussing kan worden volstaan met aanzienlijk beperktere hoeveelheden blusschuim. Als de komende testen succesvol verlopen, willen we dit innovatieve middel voorstellen aan de veiligheidsregio’s en de industrie, als alternatief passief brandbeveiligingssysteem voor tankputten. Tijdens de aankomende netwerkdag van het LEC BrandweerBRZO willen we de deelnemers verder informeren over de voortgang van het project.”